Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Андрій Примак Тема: Наша школа

… А в житті стежка заповітна

І перепілка не змовка.

І де б не був я, земле рідна,

Ти вся в мені, до колоска.

 

Дмитро Луценко

 

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ РОКИТНІВЩИНИ

 

Доїхати у край безкраїх лісів, бездонних озер та безмежних боліт на Рокитнівщину нескладно. Її територію перетинають ряд транспортних магістралей. Серед них слід виділити залізничну колію, яка сполучає зі Львовом і Київом, Брестом, що знаходиться в сусідній Білорусії. Через Рокитнівщину пролягає так звана Варшавська траса. В давні часи по теренах нинішньої Рокитнівщини пролягав водний шлях з «варяг у греки».

Геграфічні координати - це величини, що визначають положення будь-якої точки на земній кулі. Такими величинами є широта місця, тобто розміщення його на певній паралелі, і довгота місця, тобто розміщення його на певному меридіані. Рокитнівщина знаходиться у північній півкулі Землі, на північ від умовної лінії по центру поверхні землі – екватора. Для зручності використання карт було умовно проведено лінії - меридіани, які сполучають полюси між собою. Сектори, які вони утворили, поділили двома лініями. Основну назвали початковий меридіан, тому що від нього йде відлік на-право – схід, на-ліво - захід. Він проходить через Європу поблизу Лондона. Всі території, які знаходяться в тій чи іншій стороні, мають східну або західну довготу. В місці, де ці лінії сходяться, є кінцевий мередіан. Наш район лежить між 51°01'– 51?62' пн. широти та 27?50' – 27?09' сх. довготи. Належить до другого часового поясу. Територія Рокитнівщини розташована на таких тектонічних структурах: Український кристалічний щит (УКР), Волино – Подільська плита, Припятський прогин.

Геоморфологічно район відноситься до області Поліської рівнини. Територія займає частково підобласть Західного Полісся (північний-захід і частково захід Рокитнівщини) і Житомирського Полісся. З морфоскульптурними утвореннями Сарненської акумулятивної рівнини, Любомль-Столинського пасма в межах Західного Полісся і Клесівської денадуційної рівнини Житомирського Полісся.

оцінка запису: 1оцінка запису: 2оцінка запису: 3оцінка запису: 4оцінка запису: 5

оцінка запису: 5
(0|0)

1


  Закрити  
  Закрити  

Розробка вебсайтів/мобільних додатків
+Реклама, питання по сайту
+380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)